Wednesday, December 31, 2008

What Lies Behind The Name

You Are Powerful and Determined

You are confident, self assured, and capable.
You are not easily intimidated.
You master any and all skills easily.
You don't have to work hard for what you want.
You make your life out to be exactly how you want it.
And you'll knock down anyone who gets in your way!

You are a very lucky person.
Things just always seem to go your way.
And because you're so lucky, you don't really have a lot of worries.
You just hope for the best in life.
You're sometimes a little guilty of being greedy.
Spread your luck around a little to people who need it.

You are the total package - suave, sexy, smart, and strong.
You have the whole world under your spell, and you can influence almost everyone you know.
You don't always resist your urges to crush the weak.
Just remember, they don't have as much going for them as you do.

You are relaxed, chill, and very likely to go with the flow.
You are light hearted and accepting.
You don't get worked up easily.
Well adjusted and incredibly happy, many people wonder what your secret to life is.

You tend to be pretty tightly wound.
It's easy to get you excited... which can be a good or bad thing.
You have a lot of enthusiasm, but it fades rather quickly.
You don't stick with any one thing for very long.
You have the drive to accomplish a lot in a short amount of time.
Your biggest problem is making sure you finish the projects you start.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.
You are truly an original person.
You have amazing ideas, and the power to carry them out.
Success comes rather easily for you... especially in business and academia.
Some people find you to be selfish and a bit overbearing.
You're a strong person.

My Comments :

Hmmm .. ada yg betul, ada yg mcm exaggerate jek .. this is for fun only. Don't believe it 100 percent but better believe it trillion percent .. hahahaha

Selamat Tahun Baru 1430 Hijrah dan 2009

This year rasanya memang masa begitu cepat sangat berlalu. Hari ni jek dah 31 Disember 2008. The last day of the year. End of the year already. So many things happened this year. Suka ... duka ... sumernya akan menjadi sejarah once 1 Januari 2009 menjelma esok.

Sempena kedatangan tahun baru, aku berharap agar tahun yang mendatang ini akan memberikan sinar yang cerah dan rezeki yang lebih baik juga buat kami sekeluarga.

Semoga aku juga dapat menjalankan kerja yang diamanahkan pada aku dengan lebih baik lagi. Insyallah.

Kepada sumer rakan2 diluar sana samada yang mengenali aku secara langsung dan tidak langsung, aku ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru (both Hijrah dan Masehi) semoga hari2 kite yang mendatang diberkati dan dirahmati allah. Semoga kite sama2 berhijrah ke arah yang lebih baik daripada apa yang kita ada pada waktu ini. Insyaallah ... Amin ...


Friday, December 26, 2008

Your Mother

I love this song ...

http://www.youtube.com/watch?v=PInPedCLGFo

Who should I give my love to?
My respect and my honour to?
Who should I pay good mind to - after Allah,
And Rasullullah?
Comes your Mother,
Who next?
Your Mother
Who next?
Your Mother
And then your Father

Cause who used to hold you
And clean you and clothe you?
Who used to feed you
And always be with you?
When you were sick, stay up all night,
Holding you tight?
That’s right no other, my Mother

Who should I take good care of,
Giving all my love?
Who should you think the most of - after Allah
And Rasullullah?
Comes your Mother,
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then your Father

Cause who used to hear you
Before you could talk?
Who used to hold you
Before you could walk?
And when you fell, who’d pick you up?
Clean your cut?
No one but, your Mother, my Mother

Who should I stay right close to?
Listen most to?
Never say no to – after Allah
And Rasullullah?
Comes your Mother,
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then your Father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes?
Comb your hair and blow your nose?
And when you cried who wiped your tears?
Knows your fears?
Who really cares?
My Mother
Say Alhamdulillah,
Thank you Allah
Thank You Allah for my Mother


Lunch Date @ KL Sentral

Rabu lepas, Hanis (my ex-SCB fren) email aku citer2 pasal tepon aku yang hilang tu. Then we come out of with sort of planning nak wat lunch date @ KL Sentral (hehe mana lagi tuh ler tmpt paling strategik utk we ols jumpa). So I ask her to ask the others whether they can join in sekali.


Today, pepagi lagi aku dah sms Hanis, dok tanya jadik ker plan lunch date kitorang tuh. Then she reply my sms saying that it is ON. Terus jek rasa best and seronok sbb since aku tinggalkan SCB aroun 4 months ago, mang tak penah pun kitorang jumpa even utk lunch date. Well, cemana nak jumpa ... ahli corum tak cukup. By september Aiesas dah start cuti bersalin, October Fina take the turn bersalin plak. November busy with works at the office and Fina pun tak naik keje lagi so rasanya mang the date yang kitorang plan ni kira cantek la. Wa & Ja (Dorg nih boleh dijadikan shortform JA-WA) pun since awal bulan ari tu takde. Dorg g melancong ke Jepun. Bestnyer.


Aku dulu2 masa lepas belajo mang teringin sangat nak g Jepun. Konon nak apply buat master kat Jepun since masa final sem kat U*M dulu aku amik Japanese Languange as one of elective subject. Dapat result execellent lak tuh ... tu yg berangan lebey jek tuh ... hahaha berangan jek laa. Sampai ke sudah tak sampai2 pun. Last2 angan2 aku tu dah beku sesejuk salji kat puncak Gunung Fuji tu rasanya.


Kitorang janji jumpa kat KL Sentral dalam kol 12++. By kol 12, dorang dah gerak from SCB. Aku around 12.20 baru gerak dari sini. Takpe sempat lagi .. I got the train at 12.30 then at 12.45 i arrived at KL Sentral. Torusss saje ke KG sebab dorg dah sampai dah. Sampai je dah nampak dorang melambai2 tangan kat aku. We ols have lunch together and apalagi sambil makan sambil borak. Pasal the 2 new moms, pasal trip JA-WA ke jepun, pasal ex-team aku kat SCB .. etc. Tgk wa, perut dah besau .. heheh .. ni first baby dia. Fina and Aiesas dah selamat jadik mak budak, aku ngan fara moms with 2 kids, tinggal hanis and ja jek yg belum.. Well i hope they will experience it too when the proper times comes.


Around 2, masing2 dah mula angkat punggung .. heheh bukan apa, nak mengejar train masing2. Apa2 pun i'm happy got the chance to meet them again.


Masa sampai kat booth jual majalah tu, we ols berenti kejap. Wa dok beli Pa&Ma keluaran Januari 2009. Then aku tengok Fara pun beli. Aku dah rekey Pa&Ma ni dpd ari tu, tp bila aku tgk content dia lebey kurang sama jek ngan apa yg ada dlm koleksi aku, so aku malas nak beli. Tetiba aku nampak, ada dpt free table calendar 2009. Terus aku pun nak beli gak, tetiba mamak tu kata tak ada dah, kalau nak kena pegi kedai dia kat level atas. Hmm takde maknernyer ler aku nak g kedai dia kat level atas semata2 nak beli majalah tu sebab nak dapat calendar. Lagipun dah kol 2 lebey. Takut lambat lak sampai opis. (Walaupun kucing2 tak ada, still aku kena jaga attendance aku .. hahah .. tak confirm lagik kan ... )


So aku decide nanti kat Ampang Park station aku singgah aje laa kat kedai majalah kat situ. Harunya sampai situ, takde nampak bayang pun majalah Pa&Ma tuh. Huhuh .. tensen jek. Tp at the same time kat kepala aku kata takper la .. save duit aku. Masa dah dekat sampai opis tu, aku terpandang plak kat taxi stop kat depan opis tu. Kat situ ada booth newspaper and ada gak jual majalah. Kaki aku terus jek melencong ke situ dengan harapan ada laa majalah Pa&Ma nih. Luckily, hahaha at last dapat gak aku majalah tu with the calendar inside. Tuhh dia, table calendar punya pasai naaa ..





Tuesday, December 23, 2008

Susurgalur Tepon Aku


Aku start guna tepon nih masa mula2 keje lepas abis grad in 1998. Masa tuh aku guna handphone kakak aku and her line. Aku tukang bayau bulan2 jek. Handphone pertama aku brand Motorola. Model aku dah tak ingat, tapi aku ingat dia ada antena. Besar handphone nih. Biasa laa model zaman doulu2. Kalau nak cari pun rasanya dah tak wujud dah model tuh.

Then aku tukar ke Nokia, nih pun aku lupa hak nama model dia. Tapi phone tu common and ramai orang guna masa tuh. Yang ni pun dapat daripada passover from kakak aku. First telephone yang aku beli kalau tak silap aku is Ericson model. Masa tuh tengah projek kat ABB KL. Then tukau plak to Nokia again. Yg ni pun aku tak dapat trace model dia sebab puas aku google tapi tak dak dah gambo model tuh. Sumer yg latest2 nih jek.

Pastu aku tukau lagi (zaman nih mang giler tukau tepon, asal ada jek model baru kuar n ada duit ter'lebey' sket sure nak tukau) to again Nokia, model 6100. Tepon nih leh menari ... heheh .. best tuh. Lama gak aku pakai handphone nih. Rasanya dpd tahun 2003 sampai ler tahun 2007. Itu pun tukau sebab tepon tuh dah selalu jadi lolipop si Sarah. Dah ada kulat pun kat tepon tuh kat bhgn pin dia. Tuh pasal bila org call, dia dengar sora aku sayup2 jek. So in early 2007, aku tukau my Nokia 6100 to a new one due to the previous reason la. Rasanya aku nih mang setia ngan Nokia model kot. Yer la dah Nokia nyer slogan Connecting People so kena laa beli tepon yang betul2 connecting people kan .. hahaha.


Nokia 6100



I change my phone to Nokia 6300. I like this handphone, sleek, ringan, feature yang mang aku nak guna macam camera, mp3 player, radio, GPRS, bluetooth. Tak payah ler 3G sebab masa aku beli phone tuh pun tak ramai org guna 3G lagi. And the most important my husband takde 3G phone so tak payah ler aku nak beli 3G. Yer laa ngan sapa lagik nak bervideo call nih kan. Takkan aku nak buat video call ngan org lain plak. Uikss .... makruh tuh .. ahahah



Nokia 6300



Disebabkan aku terpaksa berpisah secara paksarela dengan Nokia 6300 aku nih, and in a short time plak aku kena cari tepon baru so after survey for about 1 hour kat Giant Nilai. At last aku masih lagi setia dengan Nokia jugak. Aku pilih Nokia 3500 as a replacement of my Nokia 6100. Memula tuh berangan nak tukau ke Sony Ericsson. Atas sebab budget tak mengizinkan so i still stick with Nokia. I get the same feature as my Nokia 6100 but with lesser price and yg penting within my budget. Now am in the process of gathering all contact numbers of my friends and family and restore back the files (mostly gambar and music file) yang aku sempat backup kat PC. So last night Lisa can still view her blubbering videoclip. She loves to see it.

My latest Nokia - Nokia 3500





Monday, December 22, 2008

Alahaii Handphoneku ...



Last friday ... i was really sad .. in fact today also i still thinking of it. The stories goes like this


7.00 am - I went down to the kitchen with a basket of my kids' bottle and milk. I took out my handphone, my hubby handphone and his wallet from the basket onto the dining table. Then i picked up my phone and slip it into the bag. (I tot i put it into my handbag).

7.30 am - I picked up my handbag together with the kids nursery bag and directly put them into my car.

7.35 am - We sent the kids to the nursery and then drive back to the house for my husband to get his car for work. I drove my car then to the office.

7.45 am - At the highway, i tried to get my handphone inside my handbag but i couldn't find it. So i assume i might have left it on the table(although i am still sure i already put it in the bag only that i cannot confirm which bag it goes to)

9.00 am to 6.00 pm - Still with the assumption that the handphone is in the kids bag or left on the table.

7.00 pm - Arrive at home, rush into the house and check at the table, no handphone is visible there. Ask my husband, he also have not seen it anywhere in the house. Get the kids' bag and there is no handphone inside. My husband suggest me to go to the nursery and ask the guardian there if they might know about it.

8.00 pm - After prayer and rush dinner, i went to the nursery and ask one of the guardian there if they by chance see or found my handphone.But the answer is really frustrating me. "NO". So i went back home with a frustrating feeling.

The whole night, i search for the handphone inside my house. Keep refreshing the last memories that i could think of where the handphone could be. This handphone is like a part of my life. I bought it in early 2007. I backup all contact infos and important messages from the previous handphone. Then i add all infos of the new contacts, the birthdays of the children of my frens, my nieces and nephews, my sister and brothers, my current and previous colleagues birthday and those who are really dearest to me. The pictures of my kids, their videoclips, the favourite songs. All at once lost in a minute. How careless i am ... i keep saying that words.

Even now i have bought a new one, still i cannot vanish the lost that i felt when i'm losing my handphone .. my Nokia 6300. I have to start collecting all those infos again and am sure it will not be the same anymore.





Thursday, December 18, 2008

Do you think money is everything ???




Monday, December 15, 2008

Re-Union Of Ex-Company Project Team

Sabtu lepas, setelah merancang hampir 3 bulan, akhirnya berjaya jugak aku dan bekas rakan2 sekerja menjejakkan kaki kerumah ex-boss kitorang >> En Habib. Well boss nih mang payah sungguh nak menjemput kitorang bertandang ke rumah dia. Sejak keje dengan dia sampai laa aku tinggalkan "The Company" pun mang susah nak dapat jemputan daripada dia nih .. hehehe .. jgn mare yer boss.

So dipendekkan citer, one day he decide to invite us to his house for raya gathering. Almaklum aa most of dia nyer project staf sorang2 dah tinggalkan dia to venture into new working nvironment. Kitorang mang excited gak sebab mang dah lama dok tunggu jemputan nih. Sebab he invitation comes without one exact date, kami apalagi masing2 sibuk suggest tarikh dan masa yg dirasakan seswaii .. last2 kitorg decide for him to do it during raya haji season (sebab sumer org dah fully book dengan open house invitation masa raya posa ari tuh ...hahaha)

So last saturday, aku sampai kat rumah bos dlm kol 2.30 ptg and elin with her kids already here. Tak lama lepas tuh yazim plak sampai with his family. Followed by zack single mingle. Alasan ... dia kena g photoshoot majlis kat melaka lepas tu so tak bawak ler family dia datang and furthermore his boys baru lepas berkhatan. Then sampai lak Fara and family, Mauze and family and last but not least Roslan and the family. Actually Roslan, Elin, Fara, Mauze and Zack was once my project teammate masa zaman ABB Project dulu. Yazim lak is doing sales. Most of us except for Zack had left "the company". So gathering nih sort of re-union la. Mang lama dah tak jumpa these people.

The gath mang best, makanan best sedap (thanks Norin), jumpa balik kawan2 yg best ... so make it short i really happy to have the chance to attend to this event. As usual bila ada gath event camnih apa lagi sessi posing ler kat kamera. Snap gambo org tu snap gambo org nih.. bila tgk balik .. gambo sendiri tak dak .. hahaha. Seronok see the old frens. Cumanya tu laa aku terpaksa la mengundurkan diri awal drpd org lain sebab Sarah dah start mengamuk. Actually ari sabtu tu kitorg kuar rumah dpd pagi sebab ada charity event under husband nyer company. From that event kitorang terus g melepak jap kat TESCO Ampang sementara nak tgu event umah bos nih. Since my dotter Sarah tu tak tido2 pun sejak pagi tuh yg dia start meragam tuh.

Apa pun i'm really happy that i can attend his open house invitation. Harap2 bos tak ler serik buat open house lagi ekk .. tak yah ler nak tunggu 4 tahun lagi baru nak buat the next one. Anyway thanks a lot to tuan rumah for a warm welcome, delicious food and last but not least duit raya .. hehehe .. Sorry laa tak dapat join the KARAOKE session. Lagipun hari tgh hujan, takut kalau aku nyanyi nanti lagik ujan lebat, bahaya tuh ... area tuh dekat ngan Bukit Antarabangsa yg baru landslide ari tuh. So better laa aku tak nyanyi kan ... hahaaha

Friday, December 12, 2008

Sekejapnyerrr ...

Aku perasan sejak dua menjak nih masa betul2 cepat sangat berlalu. Kalau dulu masa aku keje kat SCB, rasa lama betul nak tunggu datangnya weekend. Padahal keje situ, datang je opis terus dok kat station aku, terus buat keje. Takde nyer nak merewang2 asik dok ngadap PC jek la. Banyak mende nak kena buat, siap ada list lagi. Tapi still rasa lama nak abiskan satu hari tu. By end of the day, dah kepenatan sebab otak dah guna tahap maximize.

So apakah sebabnya aku rasa bila keje kat tmpt sekarang nih masa berlalu cepat sangat ... hmm apakah aku tak ada keje.. uishhhh ... banyak gak keje sebenarnya. Tapi mungkin tak terlalu stress kot. Or maybe sebab now, aku nyer scope keje banyak masuk meeting. Dok dlm meeting, mang rasa kejap jek tapi tgk2 dah pukul 12. Then next meeting, tgk2 abis dah kol 5. Mana laa tak kejapnye satu ari tuh abis kannn .. Yorr laa agaknya sebab tuh laa kot.

Tapi ntah kenapa aku rasa tak puas ati jek sbb masa berlalu terlalu cepat. Maybe sebab aku rasa aku ada benda nak kena buat tapi tak "TER" buat lagi but then tiba2 tgk dah end of the weekday. Tuhhh ler pasal sebenarnya yg aku rasa tak sedap ati jek bila masa terlalu pantas berjalan. Well sebenarnya dah akhir zaman nih, mang masa dah semakin singkat. So aku harap laaa .. by next week aku leh organize balik sumer mende yang aku nak buat tu so that aku tak de laa rasa masa cepat sgt berjalan tapi keje aku tak jalan2 .... ahhahahah ...

Anyway selamat bercuti hujung minggu for all of u ..... n for me too ...

Tuesday, December 02, 2008

Happy To See The Old Faces

Semenjak aku register FB nih and dapat lak access (tp during certain time jek .. hak time biasa tuh sure kena blok ... hahaha) rasa seronok. Yang seronok sangat tuh bukan apa, dapat menjejak kawan2 masa kat U dulu. Some of them are my closest frens. Masing2 dah berkeluarga dan dah bertebaran merata dunia. Huhhhh word "Bertebaran" tuh ... hahaha .. aku jek yang dok kat Mesia nih. Ntah bila laa nak dapat peluang merasa realiti jejakkan kaki kat negara orang. Hmmm tapi seingat aku la, aku dah penah jejakkan kaki kat negara luar ... Singapura tuh kan negara luar Malaysia. So kiranya penah gak ler aku kuar daripada Mesia nih ropernya .. hahaha poyo jek.

Hmm actually tak dapat nak gambarkan keseronokkan berjumpa balik kawan2 lama and the same time add a new frens.