Thursday, May 21, 2009

Nasi Ambeng


Sejak dua tiga ari nih aku pun kurang ler faham ntah kenapa tiba2 aku rasa rindu kat satu hidangan yang aku biasa makan masa kecik2 dulu. Tiap kali kenduri kat umah nenek @ nyai, kat umah pakcik2 or makcik2 aku belah arwah abah laa esepcially nyer, sure diorang akan sediakan menu ni which is the famous Nasi Ambeng (sebutan style jawa).

Aku ni mang anak orang jawa pure tapi amat le malu byk sebab aku tak reti nak cakap jawa .. sikit2 boleh laa sekadar .. arek mangan, ngombe, wes turu, wes ngelih, warek tu buleh la. Nak cakap satu complete ayat jawa tuh mang agak susah le aku nak nyebut dengan betul. Kalau makcik2 pure jawa tu mesti dok gelakkan aku kalau aku cakap jawa. Sure dorg kata aku jawa menchret ... waakakakka. Tak apa laa .. nanti aku cari cikgu jawa. Tapi aku nak cakap jawa dengan sapa kat umah tu. Hubby aku orang tenghanu, mak aku pun bukan cakap jawa sangat dah. Tuh pasal ler, dah makin kurang kejawaan dalam diri aku. Tapi aku rasa aku nak kena polish balik ni, mana boleh biarkan keturunan jawa aku hilang macam tu aje.

Berbalik pasa kisah nasi ambeng nih, well juadah ni biasanya disediakan masa kenduri doa selamat or org jawa sebut "selametan". Nasi ambeng ni biasanya diletak dalam dulang/talam dan dimakan bersama-sama 3,4 or 5 orang untuk setiap dulang tuh. Tuh yang seronoknya, mengeratkan silaturrahim tuh.

Menu utama nasi ambeng ni biasanya terdiri daripada

Nasi putih
Ayam masak kicap (selalu nya 1/4 setiap hidang)
Sambal goreng jawa (yg ada tempe, tahu, sohoon, kentang, kacang panjang,letak kicap)
Serunding kelapa
Mee Hoon goreng
Ikan kering bulu ayam digoreng (ikan yang kecil2 bila digoreng rangup)

Cara hidangan nasi ambeng ni, biasanya nasi putih tu akan disi terlebih dahulu dalam dulang tu, then sumer lauk2 tu akan diletakkan diatas daun pisang and kemudiannya diletakkan pula atas nasi putih tadi. Macam gambo kat atas tuh.

Selalunya tetamu yang datang kenduri tu makan sikit je dan selebihnya akan dibungkus untuk dibawa balik ke rumah. Ni kitorang selalu sebut "Berkat" or "Bonjrot/Bontrot". Kadang2 tu sebelum makan, diorang akan ketepikan sikit portion yang nak dibungkus tu and then dorang makan le. Pihak tuan rumah biasanya akan memnyediakan plastik or bekas untuk tetamu membungkus nasi tadi untuk dibawa balik ke rumah. Kalau arwah abah g kenduri umah orang, bila dia balik je, kami dah tak sabar2 menunngu bontrot nih. Bukan apa, bila buka jek bungkusan tu, aroma dia .. fuhhhh ... membuatkan rasa nak makan tu tak terkata laa .. hehehe

Dah lama rasanya aku tak merasa hidangan ni. Even masa kenduri arwah abah pun my family tak buat this dishes. Aku sebenarnya dah mengidam nasi ambeng ni since mengandungkan lisa, tapi tak penah dapat. Bila balik kampung and ada kenduri pun, tetiba tengok dorang buat nasi minyak... hampa siott .. Bila dah balik KL ni jangan harap le nak dapat dishes ni kat mana2 kenduri kat KL. Sib baik laa anak aku si lisa tu tak meleleh jek air liur dia sebab mama dia tak dapat makan nasi ambeng ni masa peknen dulu. ahhahah .. well mende ni takde fakta pun yg kata kalau kite tak dapat apa yg kita ngidam masa peknen tu then anak kita akan sentiasa meleleh jek air liur dia ... karut jek tuh. Wakakakaka.

Aku miss sangat this dishes ... i dunno why but thinking of it will bring back the memories that i had masa kecik2 dulu. Aku mang ada niat nak buat kenduri doa selamat kat umah tu sempena beberapa events cuma date tak fix lagi bila. Cadang2 nyer before puasa nih la kan. Tu yang dok ingat nak jek buat menu nasi ambeng ni. Tapi orang2 bandar ni nak ke makan kat dulang. Iskk ... hubby lak nak wat akikah lisa skali. Harap2 dapat ler aku merasa nasi ambeng nih ..

4 comments:

Unknown said...

kak mus,
apa kate kak mus buat pastu bawak gi opis... bleh la kak mus rase and kitorang pun rase skali...

Anonymous said...

Tawwun bila laaaa nk masak bwk g opis tuh ... Kalau kak mus buat, masz kena dtg umah makan laa .. hahahah

Fara said...

sekarang ni dah banyak orang jual nasi ambeng kat pasar malam le kak .. tp maybe area2 bangi lom ada kot ... satu bungkus tuh biasanya rm4 or rm5 ...

rumah mak kat johor masih lagi amalkan ansi ambeng nih .. senang tak payah byk nak basuh pinggan huhuhu .. sy pun kalau malas2 nk hidang, sy amik dulang kecik tuh letak sumer dalam tuh mkn ngan anak2 :-)

Mus5h said...

TUh laa fara, kat sini lom penah jumpa pun. Really miss the time masa kat kg dulu .. besttt nyerr ..