Friday, February 18, 2011

First time since a longgggg time ago ...

Dulu .... yes i really mean dulu masa time beranak satu, errrr ke masa dah anak dua ... hmm tak pe laa .. yg penting nak cakap saya mang sempat la masak n bawak bekal ke tempat keje. Tp mang rasanya dah tooo longggg ago laa. Dah agak lama tak bawak2 bekal g keje ni. Sebab mang tak dan sungguh.

Letih tuh tok sah nak cakap ler. Hari2 balik keje, rutinnya, masak makan malam, solat maghrib, tunggu bos balik keje and makan malam bersama (kalau dia lambat sgt, we ols anak beranak n mak makan dulu), kemas dapur aka basuh pinggan, basuh botol susu budak2, kemas baju sekolah sarah, lisa n aimy, layan anak2 sambil tengok tv, solat isya', siapkan bekalan susu untuk dibawa ke bilik tidur, tukar diapers anak2, then berangkat le masuk tido. Tu sumer dpd jam 6 - 11pm. Pepagi kol 5.45 jam dah bunyi tp as usual layan lagi mata sket, kol 6 or paling lewat 6.10 baru le bangun n bersiap nk g keje. By 6.30 am dah kuar ke tempat keje or paling lewat pun 6.50 (ni dah kira amat lewat ler nih). So the rutin goes around like that every day. Weekend tak yah citer laa lagi penuh rutinnya.

Smlm masa balik dt opis ni, dok terpikir apa laa nak bawakkan bekal Sarah ke sekolah esoknya (which is today, ari Jumaat). Sebab kat tadika Sarah ni, setiap ari jumaat dorang kena bwak bekal. Cikgu dia kata nak terapkan sifat perkongsian. Sumer org bawak bkl then share makan sama2. I was quite late smpi umah smlm n malas nak singgah2 kedai sebab nak ambil budak2 lagi, nak berkejar masak lagi. So just drive focus balik umah je. That time ada dah menu yg bermain kat kepala ni >>> pasta goreng.

Last week masa masak2 tu ada terpandang pasta san remo yg masih ada lagi kat dlm kabinet tu. Then dlm fridge tu rasanya ada udang, ada sosej, ada sos spagheti campbell tu. So i think, balik tu, mlm nya nnt saya nak rebus the pasta, then simpan dlm fridge, sediakan sume bahan2 nak masak tu, esok pepaginya tinggal goreng je. Alaaa kejap je 5 - 10 minit sure siap.

So lepas masak makan malam ptg smlm tuh, terus je laa rebus the pasta. Mlm lepas selesai makan malam tu, terus je sediakan bahan2 yg nak digunakan untuk proses memasak esok pagi. Dlm hati tu terdetik gak, betul ke ni, sempat ke nak masak pepagi ni ... hahaha. And lastly, pagi tadi done gak laa bangun, tu pun ikutkan kunci jam kol 5.15, 5.45 .. tp kol 6 gak ler baru gerak bangun. Kol 6.30 baru turun nak ke dapur, with Sarah n Aimy tailing together since dorang dah bangun awal. Give aimy to emak kat her room, Sarah together dok tolong layan adik dia tu, so me off to the kitchen. Kuarkan sumer bahan dpd fridge, heat up the wok then .. start cooking. By 6.40 siap laa my "Fried Pasta with sosej n prawn" .. Saya amik bekas tupperware and put some to bring the pasta to work. Then the rest is for Sarah n mom n hubby to have for their breakfast and bekal ke sekolah.

Talking bout Sarah, before i go to work, dia dah mintak sepinggan pasta tu untuk dimakan. Hehe .. puas ati gak dpt siapkan bekfes untuk dia n the famili. How i wish i can do it everyday .. hmmmm

5 comments:

  1. Kan lagi best dapat masak breakfast lepas tu tak payah pergi kerja tapi tengok tv ke misalannya hahahaha..

    ReplyDelete
  2. hohhh .. that is a dream. If it can comes true that is a humongous bonus .. hahahah

    ReplyDelete
  3. Hehehe....ok mus. Memula je mmg rasa agak payah tp biler u dah ari2 buat...segalanya insya-allah berjalan dgn lancar

    ReplyDelete
  4. Elin ... hahaha .. i shd be dreaming if i do it everyday .. hahaaha ..lom sempat lagi laa elin.

    ReplyDelete
  5. i ols hari2 bekfes cornflakes jerr ..

    ReplyDelete